Tırnak Düşmesi

Tırnak düşmesi hakkında hazırladığımız bu yazımızda sizlere tırnak hastalıklarından da bahsedeceğiz. Tırnak düşmesine neden olan bu tırnak hastalıkları tırnak sararması, tırnak kırılması ve tırnak mantarıdır. Bu hastalıklara hakkında bilgi sahibi olmanız tırnak düşmesi tedavisinde  başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Tırnak Düşmesi

Tırnak Düşmesi.jpgDüşen bir ayak tırnağını tanımlamak için kullanılan tıbbi terim, onikoptoz veya onikolizdir ; bu da tırnağın tırnak yatağından ayrılması durumudur. Bu fenomen genellikle mantar enfeksiyonu veya travmatik yaralanmanın bir sonucudur.

Tırnak başlangıçta  rengini kaybetmektedir ve yavaş yavaş tırnak yatağından ayrılmaktadır.  Bu duru m ağrılı bir süreçle devam edebilecektir. Bundan kaynaklı tırnağa bu durumda ilk bakımın ve tedavinin başlanması gerekmektedir.

Ciddi durumlarda, tırnak matrisine (kök) enfeksiyon yayılmasını veya kalıcı hasar görmesini önlemek için tıbbi yardım alınmalıdır.

Tırnak yataklarından tırnağın ayrılması, kanama ve rahatsızlıktan enfeksiyona ve olası şekil bozukluğuna kadar değişen semptomlarla sonuçlanabilir. Bazı durumlarda tırnak  belirli bir sebepten düşebilir ama altında tırnak düşmesine neden olan başka bir sebep vardır.

Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları.jpgAyak parmaklarınız ve parmaklarınızın dokular  ayak tırnaklarınızı korumaktadır. Tırnaklarınız ise keratin adı verilen sertleştirilmiş bir protein katmanlarından oluşur ve bunlar da aynı zamanda saçlarınız ve cildinizde vardır. Tırnaklarınızın sağlığı genel sağlığınızın hakkında bilgi vermektedir.  Sağlıklı tırnaklar genellikle pürüzsüzdür ve renkleri tutarlıdır. Tırnak renk değişikliği ve büyüme hızındaki değişiklikler, akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet ve aneminin belirtileri olabilir. Beyaz lekeler ve dikey sırtlar zararsızdır.

Tedavi edilmesi gereken ve bazılarının tırnak düşmesine neden olduğu tırnak hastalıkları aşağıdaki gibidir;

  • Bakteri ve mantar enfeksiyonları
  • Çatlaklar
  • tümörler
  • Siğiller
  • tırnak sararması
  • tırnak kırılması

Tırnak Kırılması ve Tedavisi

Tırnak Kırılması Tedavisi.jpg

Tırnak kırılması genellikle fiziksel stres, besin eksikliği veya aşınma ve yıpranma neden olur.  Tırnak kırılması özellikle elinizle çalışıyorsanız sorun olabilir.

Tırnak kırılması tamamen normal ve bazen kaçınılmaz olsa da, gelecekte tırnak kırılmasını engellemenin yolları vardır.  Tırnak kırılması, tırnağınızda oluşan bir çatlak ile karakterize edilir. Tırnak bölmeleri, tırnağın ucu boyunca yatay olabilir veya tırnağı ikiye bölerek dikey olabilir.

Tırnak kırılmasının  yaygın nedenleri arasında;

  • Nem tırnakların zayıf ve kırılgan olmasına neden olabilir. Uzun süreli maruz kalma, tırnak çevresindeki cildin yumuşamasına neden olabilir. Tırnağın kendisi kırılgan hale gelir ve kırılma, bükülme veya ayrılma işlemlerini kolaylaştırır. Bulaşıkları yıkarken, elleri yıkarken ya da tekrar tekrar oje kullanımı sırasında neme aşırı maruz kalabilir.
  • Birçok insanın tırnaklarını ve ayak tırnaklarını ısırma alışkanlığı vardır.Isırma genellikle bir endişe sorununun bir sonucudur. Tırnakları ısırmak, tırnakta baskıya neden olabilir ve kendiliğinden yayılan bölünmüş veya kırılmış bir tırnağa neden olabilir.
  • Bir yaralanma, tırnak kırılmasına  neden olabilir.
  • Tırnak yatağındaki mantar , bakteriyel veya maya enfeksiyonları , tırnakların dokusunu değiştirerek zayıflamış ve ayrık tırnaklara neden olabilir.
  • Sedef hastalığı hem cildi hem de tırnakları etkileyebilir . Sedef hastalığı tırnağın kalınlaşmasına, parçalanmasına veya ayrılmasına neden olabilir. Sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 78’inin bir noktada tırnak sorunları yaşadığı tahmin edilmektedir.
  • Bazı hastalıklar tırnak sağlığının, tırnak yarıklarına katkıda bulunabilecek düşmesine neden olabilir.

Ayrık tırnak kırılmasına bulunabilecek hastalıklar şunlardır:

  • tiroid hastalığı
  • karaciğer hastalığı
  • böbrek hastalığı
  • cilt kanserleri

Tırnak Kırılmasını Önleme

Tırnak kırılmasını önlemek için yapabileceğiniz pek bir şey olmamakla birlikte, ilk önce tırnaklarınızın  engellemenin yolları vardır.

  • Tırnaklarınızı temiz ve sağlıklı tutun.
  • Ellerinizi veya ayaklarınızı uzun süre suda tutmayın.
  • Tırnaklarınızda ve tırnak etlerinde nemlendirici kullanın .
  • Gerekirse tırnak sertleştirme ürünleri kullanın.
  • Tırnaklarınızı ısırmayın
  • Tırnak cilası sökücü kullanmaktan kaçının.
  • Bir doktorun izniyle biotin gibi takviyeler alın .

Tırnak Sararması

Tırnak Sararması.jpgTırnak sararması sebepleri arasında genetik veya kalıtsal sebepler yoktur. Dış etkenler tırnak sararmasına neden olur. Bunlar arasında ;

Oje: Tırnaklarınızda sürekli olarak oje varsa, tırnağın ihtiyaç duyduğu oksijeni yeterince alamıyor olabilmektedir.  Özellikle de oje kalın bir katman oluşturuyorsa tırnak sararmasına neden olmaktadır.

Mineral Eksikliği: Vücuttaki mineral eksiklikleri tırnakların renginde değişime ve sertlik kaybı gibi fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Özellikle demir ve çinko eksikliği tırnak sararması ile sonuçlanabilir.

Tırnak Mantarı: Tırnak mantarının  en belirgin belirtileri arasında  tırnak sararması vardır. Aşağıda tırnak mantarı hakkında daha geniş bilgi vardır.

Sigara:Sigara dumanında bulunan nikotin ve katran tırnak sararmasına yol açar. Bu durumda parmak ucundaki deri de sararacaktır. Ayrıca; sigara yüzünden kan dolaşımı parmak uçlarına daha az oksijen taşıyarak tırnak sararması durumu ortaya çıkarmaktadır.

Bazı Hastalıklar:Tırnak sararmasına  bazı hastalıklarda neden olabilmektedir. Bu hastalıklar;

  • Böbrek, karaciğer ve akciğer sorunları
  • Şeker hastalığı
  • Çok nadir görülen sarı tırnak sendromu

Bu hastalıkların ortak özelliği, kan dolaşımını ve oksijen emilimini zayıflatarak bazen tırnak dokularının yeterince beslenememesine yol açmalarıdır.

Tırnak Mantarı

Tırnak Mantarı.jpgBir fungal tırnak enfeksiyonu, mantarların tırnak içinde, altında veya üzerinde aşırı büyümesi sonucu oluşur. Mantarlar sıcak, nemli ortamlarda gelişir, bu sebeple bu tür ortamlar doğal olarak mantarın gelişmesi ve yayılması için idealdirler. Mantar enfeksiyonları ayak ve el cildin de, vajinal ve genital bölgede meydana gelebilmektedir.

Zaten vücudunuzda   bulunan funguslar tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bir mantar enfeksiyonu geçiren biriyle temas kurduysanız, size bulaşmış olabilir.  Ayrıca tırnak mantarı, ayak mantarına , ayak mantarları tırnak mantarlarına  neden olabilmektedir.

Tırnak mantarının tedavisi, belirtileri, kesin çözümü ilaçlarının anlatıldığı aşağıdaki yazılarımı okumanızı  öneririz.

Tırnak Mantarı Belirtileri

Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu

Yorum bırakın